- Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organik
Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penanaman secara kimia (bukan organik) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan sepanjang proses pembesaran soybeans ni.
- Soybean tu mestilah Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)
Kenapa soy protein mestilah non-genetic engineered? sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah untuk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik dan vitamin natural)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan.
- Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu
Ni ciri yang amat penting. Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormon, jus penghadaman, antibodi, enzim.
If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.
- Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dengan alkohol
Alcohol tu haram yelah satu hal gak. Tapi kalau dicuci dgn alkohol, ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone up to 88%! Sedangkan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko kanser paru-paru. Isoflavones juga bermanfaat dalam penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang
- Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan
Soya yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. Sedangkan kalau kekurangan bahan-bahan ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome
.
Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.
- Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan
Amino acids sangat sensitive dengan suhu yg panas. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result
- Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur kalsium.. kenapa?
Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang. Dan oleh yg demikian unsur kalsium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu. Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium. Tapi dalam ESP ada!
Jadi, tuan puan semua, buanglah persepsi yang soya tu tak bagus, soya biasa mungkin. Soya Shaklee dihasilkan dalam persekitaran yang bersih dan selamat!
Berminat?
Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Farahiyah
♥ SMS : 019-7763696
♥ Shaklee ID : 916507
♥ FB Page :
www.facebook.com/kabinetvitamin
♥ Email : kabinetvitamin@gmail.com
No comments:
Post a Comment