Wednesday, July 24, 2013

Kelebihan OmegaGuard Shaklee


Omega 3 adalah asid lemak penting yang mengandungi EPA dan DHA yang sangat penting untuk perkembangan memori dan menajamkan minda. Namun tubuh manusia tidak boleh menghasilkan EPA dan DHA ini dan kita perlu mendapatkan sumber EPA dan DHA dari sumber makanan dan juga supplement. 

Sumber EPA dan DHA yang terbaik adalah dari haiwan seperti ikan berbanding tumbuh-tumbuhan yang sukar ditukarkan oleh enzim tubuh.

Tahap enzim tubuh yang bagus dapat memproses kesemua EPA, DHA, ALA dan lain-lain yang lagi yang terkandung dalam Omega 3 dengan maksima. Tak guna juga kita ambil makanan yang tinggi kandungan DHA, EPA dan lain-lain kalau enzim tubuh tidak berfungsi dengan baik.

Jadi amat penting pastikan tubuh dalam keadaan sihat supaya kesemua zat dan nutrien dari makanan dapat diserap dengan baik.

sumber Omega-3



Kelebihan Omega 3 dalam OmegaGuard

1. Minyak Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee diesktrak dari ikan laut dalam dan berair sejuk (sardin, mackerel, herring dan anchovies)

2. Tidak dihasilkan dari minyak hati ikan yang mengandungi toksik.

3. Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee mengandungi 3 kali lebih tumpat dari ketumpatan minyak hati ikan.

4. Sangat berbeza daripada produk omega 3 di pasaran kerana Omega Guard Shaklee satu-satunya minyak ikan omega 3 paling tulen, lengkap dengan 7 jenis asid lemak omega 3semulajadi termasuk EPA, DHA dan ALA.

5. 1 kapsul Omega Guard Shaklee membekalkan 905mg asid lemak omega 3, EPA dan DHA.

6. Omega Guard Shaklee dihasilkan daripada kaedah ultratulen bergred farmaseutikal berteknologi terkini

7. Kaedah utlratulen adalah proses penyulingan proprietari 3 molekul untuk mengektrask omega 3 yang tulen dan menyingkirkan bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin, dan PCB.


Manfaat Omega 3 Dalam OmegaGuard

1. Omega 3 mengimbangi perubahan dan kepekatan hormon PMS wanita
2. Melicinkan kulit dan kelihatan kemerah-merahan
3. Mencegah salur darah dari tersumbat
4. Omega 3 dapat mengelakkan strok
5. Mengekalkan tekanan normal darah
6. Membantu mengurangkan ketegangan urat leher
7. Mengurangkan sakit kepala
8. Merendahkan kolestrol
9. Omega 3 dapat mencegah pembekuan darah dalam badan
10. Kekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL
11. Mengawal masalah obesiti
12. Mengurangkan risiko penyakit jantung
13. Sangat bagus untuk ibu hamil - membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin
14. Meningkatkan perkembangangan memori janin dan kanak-kanak
15. Meningkatkan sistem imun tubuh dan sangat bagus untuk kesihatan kanak-kanak
16. Membantu menyihatkan paru-paru
17. Omega 3 juga boleh memperbaiki masalah alahan kulit seperti eczema, psoriasis, dll
18. Mengurangkan demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE (lupus erythematosus)
19. Omega 3 juga membantu memperbaiki penyakit buah pinggang
20. Membantu menentang kanser paru-paru, payudara, kanser prostat dan kanser kolon.
21. Membantu meningkatkan kesihatan hati selepas pembedahan
22. Membantu pankreas pesakit kanser berfungsi dengan lebih baik
23. Memelihara fungsi-fungsi sendi
24. Mencegah penyakit gout

Selain itu, Omega 3 yang terkandung dalam Omega Guard Shaklee membantu memperbaiki masalah berkaitan otak sepert:-
- Mencegah insomnia
- Mengurangkan tekanan emosi
- Mengurangkan kemurungan dan kebimbangan
- Membantu memperbaiki masalah autism
- Membantu memperbaiki masalah kanak-kanak hyperactive
- Mengurangkan masalah schizophrenia
- Mengurangkan masalah lupa pada wanita yang telah melahirkan anak

Siapa Perlukan Omega 3 Untuk Menyokong Tahap Kesihatan?
1. Warga Emas
2. Pesakit Jantung
3. Wanita
4. Wanita yang telah melahirkan anak
5. Pesakit darah tinggi
6. Orang yang selalu lupa
7. Kanak-kanak berusia 1 tahun dan ke atas
8. Pelajar
9. Ibu menyusu
10. Ibu Hamil
11. Orang yang mementingkan tahap kesihatan yang bagus.


Berminat?
Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Farahiyah
♥ SMS : 019-7763696
♥ Shaklee ID : 916507
♥ FB Page : www.facebook.com/kabinetvitamin
♥ Email : kabinetvitamin@gmail.com

Set Penurunan Berat Badan Shaklee

KURUSSSS...
Sape yg tak nak kurus kan??
Dalam shaklee, utk kurus perlu fokus pada 3  + 1 elemen:

1. Detox - alfafa / herblax
2. Pecahkan lemak - lechitin / omega
3. Bina otot - protein - cinch /ESP / Mealshake
4. Tingkatkan metabolisma - Cinch tea (semakin umur meningkat, semakin rendah metabolisma..jadi.. highly recommended untuk yang berumur 25 tahun ke atas. kenapa perlu boost metabolisma? untuk bakar lebih banyak lemak dan kalori~~)



Bila nak turunkan berat,
+ ukur dada, pinggang, punggung.
+ rekod ukuran dalam 1 buku
+ ulang ukur setiap 4 hari
+ mesti positif, sebab bila berat tak turun, tak semestinya tak kurus, sebab mungkin otot terbentuk untuk shape up / kuantiti air bertambah

Berat air sementara + bila shape up, otot mmg lebih berat dari lemak.



> fokus pada shape dan ukuran

GET THE SHAPE FIRST, THEN LOST THE WEIGHT! :)

Digalakkan add on GLA utk individu yang naik berat badan sbb hormon tak stabil selalunya kita boleh nampak bila period tak teratur, bahagian bawah (punggung ke bawah) yang lebih besar dan tak seimbang dengan bahagian atas tubuh.


All the best! :)



Berminat?
Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Farahiyah
♥ SMS : 019-7763696
♥ Shaklee ID : 916507
♥ FB Page : www.facebook.com/kabinetvitamin
♥ Email : kabinetvitamin@gmail.com

Tuesday, July 23, 2013

Omega-3 Bakar Lemak?

Wah..btol ke ni? Selama ni duk ingat minyak ikan untuk otak je.. nampaknya Lecithin ada persaingan hehe Jangan risau, Lecithin memang berkesan so does Omega but the difference between them is the price and effectiveness ..well of course the one with extra cost work better but doesn't mean the cheaper one isn't good. Terpulang pada kemampuan masing2 ye..


Dalam minyak ikan ada OMEGA fatty acid yang mengandungi DHA dan EPA

Ye ke omega ni buleh bakar lemak?
''Fish oil supplements may help overweight people and people with high blood pressure to lose weight, according to the National Institutes of Health. Omega-3 fatty acids or polyunsaturated fatty acids, are found in fish oil. They are considered essential to your diet because your body can't make them.'' http://www.livestrong.com/article/276633-omega-3-fats-weight-loss/

Macam mana fatty acid boleh bakar lemak?

  • Lemak Omega-3 membantu badan kita bertindak balas dengan lebih baik kepada hormon yang dipanggil Leptin (Leptin ialah perkataan Greek bermaksud kurus)
  • Leptin akan memberitahu badan supaya menahan rasa lapar dan membuatkan anda kurang berselera jadi anda boleh turunkan atau kekalkan berat badan.
  • Leptin meningkatkan metabolisma dengan meningkatkan pengeluaran tiroid (tiroid bertindak mengawal selia metabolisma)
  • Leptin juga menyebabkan badan kita membakar lemak untuk ditukarkan kepada tenaga

Tetapi jika badan anda tidak bertindak balas dengan Leptin, maka sebaliknya akan terjadi, anda akan terasa lebih lapar, dan badan juga akan menyimpan lemak. Jadi anda boleh mengambil lemak Omega-3 untuk membantu badan anda bertindak balas dengan lebih berkesan terhadap Leptin untuk meningkatkan metabolisma membakar lemak!

Lemak Omega-3 boleh didapati dari ikan salmon, flaxseeds, suplimen omega 3 dan lain-lain sumber makanan.



3 cara lemak Omega-3 membantu anda menurunkan berat badan:

  1. Lemak omega-3 membantu anda mengawal rasa lapar dengan mengawal paras gula dalam darah
  2. Kajian di Australia menunjukkan apabila seseorang mengambil Omega-3 sewaktu senaman akan membakar lebih lemak dari orang yang hanya bersenam tanpa mengambil Omega-3.
  3. Kajian di Jepun dan Republik Czech mencadangkan bahawa Omega-3 menghalang pembentukan lemak hodoh dan kajian yang sama menunjukkan lebih lemak dibakar.
http://www.nowloss.com/good-fats-that-burn-fat-help-you-lose-weight.htm


''A 2001 study published in the May 2002 edition of "Obesity Research" discovered that rats fed fish oil gained less weight than rats fed soybean oil. Furthermore, a 2004 study published in "Lipids" confirms the link between weight loss and fish oil as rats with an omega-3 rich diet exhibited reduced levels of fat and leptin. Leptin is a hormone which regulates the appetite and is generally lower in individuals with low body fat content. The 2004 study in "Lipids" concludes that DHA fat oil reduces the accumulation of body fat by restricting the hypertrophy and hyperplasia of fat cells. "Mosby's Medical Dictionary" explains that hypertrophy and hyperplasia refers to an enlargement of cells and an increase in cell production, respectively.''

Kenapa OmegaGuard Shaklee lebih baik dari omega-3 di pasaran?






Berminat?
Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Farahiyah
♥ SMS : 019-7763696
♥ Shaklee ID : 916507
♥ FB Page : www.facebook.com/kabinetvitamin
♥ Email : kabinetvitamin@gmail.com

Monday, July 22, 2013

Resepi ESP dan Performance Drink

Dah ada set ESP dan Performance Drink  tapi rasa nak umpphkan lagi shake2? Jom try resepi ni!

ESP CREMO STRAWBERRY LASSI

2 sudu makan ESP
3 biskut Cremo yang dihancurkan
1 gelas Lassi berperisa Strawberry
1/3 cawan air

- Shake kuat kuat. Sedia untuk diminum!
- Pastikan lassi dan air dalam keadaan sejuk untuk rasa yang segar





ESP & PD Mango Nata de Coco


 2 sudu makan ESP
1 sudu makan Performance Drink
1 gelas jus Mangga Peel Fresh
1/3 cawan air
3 sudu makan Nata de Coco

- Shake kuat-kuat.
- Mangga kalau nak blend sendiri lagi terbaik.




ESP & PD Kurma Ice Blended

2 sudu makan ESP
1 sudu makan Performance Drink
3 biji kurma dibuang biji
1 cawan susu
1/2 cawan air
1/2 gelas ais

- Blend sampai hancur
- Kalau nak rasa creamy, tak perlu bubuh air


ESP & PD Walnut Chocolate Ice Blended

2 sudu makan ESP
1 sudu makan Performance Drink
2 sudu walnut yang dibakar
1 1/2 cawan susu
1/2 gelas ais

- Blend sampai hancur
- Kalau nk tukar dengan badam, kacang tanah, pistachio pun boleh






ESP VICO Shake with Mixed Nuts

2 sudu makan ESP
2 sudu makan Vico
1 sudu badam dibakar dan dihancurkan
1 sudu kacang hazelnut dibakar dan dihancurkan
1/2 sudu walnut dibakar dan dihancurkan
1 cawan susu

- Shake kuat-kuat




ESP & PD Banana with Vanilla Ice Cream



2 sudu makan ESP
1 sudu makan Performance Drink
1 biji pisang yang dah masak
1 cawan susu
2 sudu makan Vanilla Ice Cream
1/2 gelas ais

-Blend sampai hancur







pssttt.... kalau ada mealshakes campurkan je satu sudu dalam smoothie~ rasa vanilla macam aiskrim nyum2!

resepi credit to Salwa Salleh
Berminat?
Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Farahiyah
♥ SMS : 019-7763696
♥ Shaklee ID : 916507
♥ FB Page : www.facebook.com/kabinetvitamin
♥ Email : kabinetvitamin@gmail.com

Friday, July 19, 2013

Makanan Awet Muda


Siapa taknak awet muda kan? Sekarang ni macam-macam cara orang sanggup buat untuk nampak muda, dari guna petua orang tua-tua, petua pelik-pelik sampailah sanggup ambil jalan singkat cucuk sana-sini, operate sana-sini semata nak nampak muda. hish.. tu kira melanggar hukum alam dah tu.. isk3.. 


Nak awet muda pun bukan bermakna nak jadi muda selamanya.. awet muda ni maksudnya kita 'muda'kan kembali dalaman kita yang 'tua' disebabkan pencemaran macam-macam sekarang ni. Betul tak? haa bila dalaman 'muda', luaran nampak sihat, kita pun bertenaga nak buat kerja, nak beribadah kan? Sila setuju. hehe

Ok jom kita tengok beberapa jenis makanan yang bantu kita sihat dari dalam, awet muda di luar~ 

#15 Delima

Buah delima penuh dengan antioksidan polifenol, ia membantu melawan radikal bebas. Dan seperti warna merah buah delima, ia membantu mengawal aliran darah dan memberikan warna kulit yang cantik. Segelas jus delima akan memberi manfaat ini tetapi ia juga boleh disapu untuk membantu menghilangkan garisan halus dan memberikan kulit yang lembap.



#14 Lada

Lada hijau dan kuning boleh membantu mencegah kedutan dan garisan penuaan. Kajian telah menunjukkan bahawa karotenoid yang terdapat dalam lada kuning dan oren boleh mengurangkan sensitiviti kulit dari sinaran matahari. 



#13 Biji bunga matahari

Biji bunga matahari kaya dengan vitamin E. Ia boleh membuatkan kulit anda kelihatan berseri, walaupun selepas berjemur dibawah cahaya matahari. 

psst.. GLA mengandungi ekstrak bunga matahari~ sebab tu pengamalnya kulit cantik :D



#12 Kacang merah

Kacang merah kaya dengan zink. Dalam kajian baru-baru ini, terdapat hubungan antara tahap zink yang rendah dan masalah kulit seperti jerawat. Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa zink lebih berkesan merawat jerawat daripada antibiotik 



#11 Oatmeal

Oatmeal mengambil masa untuk dihadamkan, jadi ia membantu mengawal paras gula dalam darah dan menghalang badan anda daripada meningkatkan tahap androgennya - hormon yang menyumbang kepada kedutan. Oat juga ialah agen penyembuhan untuk kulit. Untuk hasil yang terbaik, makan 'steel-cut' oatmeal yang memberikan semua vitamin yang biasanya tiada daripada 'instant' oatmeal.

p/s: jom buat masker ESP+oatmeal. parut hilang kulit cantik! 



#10 Tomato

Tomato kaya dengan lycopene, ia mengurangkan risiko 'sunburn' dan membantu kulit menghasilkan lebih banyak kolagen. Memakan tomato juga boleh mengurangkan risiko penyakit jantung. 



#9 Salad Romaine

Dengan hanya memakan enam keping daun salad Romaine, anda mendapat lebih keperluan harian vitamin A anda. Ini meningkatkan penggantian sel dan memberikan kulit lebih oksigen. 


#8 Strawberi

Secawan strawberi mempunyai kira-kira 130% daripada keperluan Vitamin C harian anda. Ini meningkatkan pengeluaran kolagen untuk kulit yang lebih licin, mengurangkan garis-garis halus dan menyelesaikan masalah kulit kering. Kajian menunjukkan bahawa ia juga boleh membantu mengurangkan risiko beberapa jenis kanser


#7 Epal

Epal mengandungi banyak antioksidan termasuk quercetin yang boleh didapati di kulitnya. Ia memberikan perlindungan daripada sinaran matahari yang boleh menyebabkan kanser kulit. Dengan makan hanya dua epal setiap minggu, anda juga boleh mengurangkan risiko kematian daripada penyakit jantung sebanyak kira-kira 15% dalam hanya satu tahun.


#6 Soya

Soya membantu mengurangkan garis-garis halus dan kedutan kerana antioksidan yang terdapat dalam soya meningkatkan keanjalan kulit.


#5 Telur

Telur adalah makanan yang kaya dengan protein yang memberikan antioksidan yang kuat. Antioksidan yang terdapat dalam telur memberikan kulit anda 4 kali ganda perlindungan terhadap kerosakan UV. 


#4 Badam

Dengan makan kira-kira segenggam badam setiap hari, anda memberi badan anda lebih vitamin E, antioksidan yang penting untuk kesihatan kulit. Di samping itu, makan badam sekurang-kurangnya dua kali seminggu boleh membantu anda menjaga berat badan.


#3 Kacang Walnut

Kacang walnut mengandungi asid alfa-linolenik yang merupakan lemak omega-3 yang membantu melincirkan lapisan kulit untuk memastikan ia lembap. Hanya hidangan 1/2 auns memberikan anda hidangan yang disyorkan ALA. Kajian menunjukkan bahawa makan walnut sekitar makan malam juga boleh membantu anda mendapatkan tidur yang lebih baik!


#2 Coklat gelap

Coklat gelap tinggi dengan flavonoid yang boleh meremajakan kulit anda dan memberi anda kulit yang licin, lembut, dan lembap. Ia juga boleh meningkatkan aliran darah ke otak sehingga 2 jam selepas makan. Ada juga yang mencadangkan yang boleh mengurangkan risiko nyanyuk di kemudian hari.


#1 Minyak Zaitun

Kerana asid lemak dalam minyak zaitun, ia membantu melindungi kulit daripada sinaran UV dan menyebabkan membran sel untuk menyimpan kelembapan. Ambil sekurang-kurangnya satu sudu setiap hari untuk kulit yang cantik. Anda juga boleh guna sebagai pelembap untuk kulit atau rambut.




Berminat?
Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Farahiyah
♥ SMS : 019-7763696
♥ Shaklee ID : 916507
♥ FB Page : www.facebook.com/kabinetvitamin
♥ Email : kabinetvitamin@gmail.com

Thursday, July 18, 2013

Set Kesuburan Shaklee

Menurut kajian yang dibuat oleh Harvard Medical School, tahap kesuburan boleh dinaikkan dengan pengambilan Multivitamin & Multimineral. Jadi mari kita lihat satu persatu bagaimana Set Kesuburan Shaklee ini membantu dalam kesuburan.

set kesuburan shaklee untuk wanita mengandungi Vitalea, B Complex, Vita-C, alfalfa dan GLA Complex, 


manakala untuk lelaki mengandungi Vita Lea, B complex, Vita C dan Zinc Complex.



Multivitamin dan Multimineral (Vita Lea) membekalkan kesemua nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Pendekata ia memenuhi ruang2 kosong dalam tubuh kita di mana mungkin kita tak cukup vitamin/mineral dari diet kita. Jadi bila badan dah cukup nutrien, pasti ia dapat berfungsi dengan lebih cekap.

Vitamin B Complex penting terutama untuk mereka yang merancang untuk hamil kerana ia mengandungi asid folik yang diperlukan di awal kehamilan bagi mengelakkan bayi mengalami spina bifida. Vita C pula untuk pembinaan dan pemulihan sel.

Alfalfa untuk wanita membantu dalam hal2 organ kewanitaan dan menyelesaikan masalah seperti keputihan dan sebagainya.

Vitamin/produk yang memainkan peranan dalam kesuburan ini adalah GLA Complex untuk wanita dan Zinc Complex untuk suami. Bagaimana kedua2 ini berfungsi?

GLA Complex membantu tubuh menghasilkan ‘cecair kesuburan’ yang antara kebaikannya ialah memberi ‘ruang’ untuk sperma terus hidup dalam tiub falopio sehingga 5 hari. Zinc pula membantu menguatkan sperma.

Gabungan nutrien di atas memberikan ada harapan untuk menimang cahaya mata.. Jangan lupa berdoa pada Tuhan agar dikurniakan anak. Yang penting, harus jangan berhenti berusaha & berharap pada-Nya.

Credit: Vitamin Semulajadi



Berminat?
Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Farahiyah
♥ SMS : 019-7763696
♥ Shaklee ID : 916507
♥ FB Page : www.facebook.com/kabinetvitamin
♥ Email : kabinetvitamin@gmail.com

18 Petanda Awal Kehamilan (Part 2: 10-18)

Entry ni bahagian kedua dari entry lepas: 18 Petanda Awal Kehamilan


10. Peningkatan suhu badan

Untuk mengetahui sama ada suhu badan anda telah meningkat, anda perlu membuat catatan suhu badan sebelum ovulasi. Wanita yang menyimpan carta BBT mungkin dapat mengagak dia hamil hanya dengan melihat pada suhu pada carta itu. Selepas ovulasi, progesteron menyebabkan suhu wanita meningkat. Kadang-kadang seorang wanita akan melihat peningkatan suhu kali kedua selepas 7 hari berovulasi. Apabila ini berlaku, ia dipanggil carta triphasic. Carta triphasic boleh menjadi salah satu petunjuk tanda-tanda awal kehamilan.





11. Areolas (puting payudara) lebih gelap

Apabila anda melihat di cermin anda mungkin perasan bahawa areolas anda sudah bertukar menjadi warna yang lebih gelap. Selalu perubahan tidaklah begitu ketara di peringkat awal kehamilan tetapi bagi sesetengah wanita, warna areolas yang lebih gelap boleh dilihat tidak lama selepas konsepsi.


12. Keputihan 

Keputihan seseorang wanita boleh menjadi penanda arah dimana dia didalam kitaran haid beliau dan sama ada dia telah mengandung atau tidak. Biasanya, lendir serviks akan meningkat di sekitar ovulasi. Selepas ovulasi, lendir akan kering sehingga habis kitaran haid pada bulan tersebut. 

Apabila seorang wanita mengandung, paras estrogen yang meningkat menyebabkan lebih banyak lendir serviks dikeluarkan. Peningkatan dalam lendir serviks ini juga boleh menjadi tanda awal kehamilan. Sesetengah wanita menggambarkan lendir serviks di awal kehamilan mereka sebagai berkrim seperti losyen atau berwarna kekuning-kuningan. Walau bagaimanapun, estrogen yang normal biasanya berubah-ubah yang tiada kena mengena dengan kehamilan juga boleh menyebabkan keputihan jadi ini bukanlah petunjuk terbaik kehamilan.



13. Perubahan mood 

Umumnya memang diketahui kebanyakan wanita akan berubah menjadi 'moody' sebelum haid bermula. Perubahan mood semasa kehamilan adalah lebih kurang tetapi lebih kepada menangis berbanding marah-marah; walaupun mungkin ada yang tidak bersetuju. Jika anda rasa terlebih beremosi dan kerap menangis ini mungkin petanda awal kehamilan.


14. Kerap ke bilik air 

Kerap membuang air kecil adalah aduan terbesar di kalangan wanita hamil. Sesetengah wanita tidak mempunyai masalah dengan ini sehinggalah di akhir kehamilan, tetapi bagi kebanyakan wanita, kekerapan ke tandas adalah satu masalah. Jumlah darah anda yang meningkat secara mendadak semasa mengandung menyebabkan buah pinggang anda bekerja lebih keras untuk memproses cecair yang bertambah tersebut dan menyebabkan anda perlu ke  bilik air dengan lebih kerap. Di samping itu, rahim anda yang berkembang dan berkembang memberi tekanan ke atas pundi kencing anda juga menyebabkan anda perlu membuang air kecil lebih kerap.


15. Deria bau lebih tajam

Adakah anda perasan bau sampah walaupun ia jauh dari anda? atau tidak tahan dengan bau ayam yang digoreng? Ini adalah satu perkara yang wanita mungkin perasan sebelum mereka menyedari bahawa mereka sedang hamil. Kami tidak pasti apa yang menyebabkan gejala ini tetapi ia mungkin mempunyai kaitan dengan peningkatan tahap estrogen.


16. Mengelak(tidak suka) sesuatu makanan 

Wanita hamil dan mengidam memang tidak dapat dipisahkan. Mengidam adalah gejalan mengandung yang diketahui umum, tetapi tidak semestinya salah satu petanda di awal kehamilan. Mengidam sebelum haid biasanya ialah salah satu dari simptom PMS. Wanita sering mengidamkan coklat atau gula-gula sebelum haid bermula. Mengelak makanan tertentu, biasanya bukanlah simptom PMS. Jika makanan tertentu tiba-tiba terasa agak pelik atau minuman pagi anda tidak lagi rasa menarik, ini boleh menjadi tanda-tanda awal kehamilan.


17. Dahaga melampau

Adakah anda rasa dahaga? Rasa dahaga bukanlah salah satu daripada petanda hamil yang anda biasa dengar tetapi ia adalah sesuatu ramai wanita yang perlu hadapi semasa mengandung. Mereka mungkin tidak sedar bahawa ia adalah satu petanda awal. Di awal kehamilan jumlah darah anda meningkat. Ini boleh menyebabkan anda kerap membuang air kecil tetapi ia juga boleh membuat anda berasa dahaga.


18. Apa yang perlu dilakukan? 

Jika anda sedang atau telah mengalami simptom-simptom awal kehamilan tetapi haid anda masih belum terlewat, anda mungkin tertanya-tanya bilakah waktu yang sesuai untuk membuat ujian kehamilan. 

Tanda-tanda awal, tidak kira berapa banyak dan bagaimana kuat pun mereka, tidak semestinya bermakna bahawa anda akan mendapat hasil yang positif - walaupun anda hamil. Ujian kehamilan di pasaran hari ini adalah sangat sensitif, tetapi lebih baik untuk menunggu sehingga haid anda lewat sebelum membuat ujian, tetapi jika anda teringin sangat untuk membuat ujian anda mungkin boleh mendapatkan keputusan positif seawal 4 hingga 5 hari sebelum haid, bergantung kepada apa ujian yang anda ambil.


Ya.. 18 tanda-tanda awal hamil.. macammana? rasa macam mengandung dah? kalau masih menunggu takpe.. kita hanya merancang Allah yang bagi rezeki kan. Sambil-sambil tunggu tu jom buat amalan untuk dapat zuriat. InsyaAllah.. :)


Berminat?
Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Farahiyah
♥ SMS : 019-7763696
♥ Shaklee ID : 916507
♥ FB Page : www.facebook.com/kabinetvitamin
♥ Email : kabinetvitamin@gmail.com

Wednesday, July 17, 2013

18 Petanda Awal Kehamilan (Part 1: 1-9)

Cara tentukan waktu subur dah cerita, tanda-tanda ovulasi pun dah, bila dah kenalpasti hari yang subur kan senang nak merancang? hehe hari ni jom baca tanda-tanda awal kehamilan sebelum period tiba~ kalau dah terlepas period memang kemungkinan besar mengandung la kan? InsyaAllah.. :D

Ada 18 tanda semuanya, tapi saya pecahkan kepada dua artikel ya.. nanti boring pula baca panjang-panjang hehe ok tanda-tanda 1-9 antaranya:

1. Kekejangan

Ramai wanita berfikir bahawa kekejangan adalah tanda bahawa haid anda bakal tiba tetapi ia sebenarnya salah satu tanda awal kehamilan. Sewaktu embrio sedang mengimplan ke dalam rahim anda, anda mungkin terasa kekejangan. Ia dengan mudah boleh disalah anggap sebagai PMS atau senggugut

2. Payudara rasa sengal atau nyeri

Sesetengah wanita mendapati payudara apabila mereka rasa sengal apabila mereka sedang berovulasi dan sewaktu haid. Payudara yang sengal juga merupakan tanda awal kehamilan. Apabila anda hamil, badan anda menghasilkan tahap estrogen dan progesteron yang lebih tinggi. Hormon-hormon ini adalah hormon yang sama yang menyebabkan payudara sengal walaupun anda tidak hamil, tetapi di awal kehamilan, perubahan hormon adalah lebih kuat berbanding semasa haid. Perubahan hormon pada awal kehamilan menyebabkan aliran darah ke payudara anda meningkat dan boleh membuat payudara berasa lebih sensitif dan bengkak.

3. Keletihan


Pernah tertidur semasa cerita kegemaran sedang bersiaran? Atau secara tiba-tiba terasa nak sangat tidur sekejap waktu petang? Haaa.. Keletihan adalah salah satu daripada petanda kehamilan! Tahap progesteron yang meningkat boleh membuat anda merasa letih. Sesetengah wanita akan terasa letih seawal seminggu selepas ovulasi. Selepas ovulasi tahap progesteron anda tetap meningkat tidak kira sama ada anda hamil atau tidak, tetapi jika anda tidak hamil tahap progesteron anda akan jatuh kembali dan memberi isyarat bahawa kitaran haid yang seterusnya akan bermula. Jika anda mula berasa letih selepas ovulasi dan keletihan ini menjadi lebih teruk, ia boleh menjadi tanda awal kehamilan.


4. Loya

Loya boleh menjadi tanda-tanda awal kehamilan. Sesetengah wanita akan mula berasa mual beberapa hari sebelum tarikh sepatutnya datang haid. Tetapi kebanyakan wanita tidak berasa loya sehinggalah kira-kira pada minggu ke-enam kehamilan walaupun ada sesetengah yang berasa mual lebih awal.


5. Kembung

Kembung adalah satu lagi tanda-tanda awal kehamilan. Ia mungkin sukar untuk membezakan antara kembung premenstrual dan kembung mengandung kerana PMS dan gejala kehamilan amat serupa. Walau bagaimanapun, gejala kehamilan adalah sering lebih teruk daripada PMS biasa. Kembung, seperti tanda-tanda lain di awal kehamilan adalah disebabkan oleh perubahan hormon. Apabila progesteron dan tahap estrogen meningkat, lapisan rahim menebal membuat anda berasa lebih kembung. Perubahan hormon juga menyebabkan sistem pencernaan anda bergerak lebih lambat dan ini boleh menyebabkan kembung juga.


6. Sembelit atau cirit-birit

Perubahan hormon pada awal kehamilan boleh menyebabkan sistem pencernaan anda menjadi lambat dan boleh menyebabkan sembelit. Vitamin prenatal boleh memburukkan keadaan ini kerana zat besi yang terkandung di dalamnya juga menyebabkan sembelit. Untuk merawat masalah ini anda perlu tingkatkan pengambilan fiber dan minum lebih banyak air. Walaubagaimanapun, ada pula sesetengah wanita mengalami masalah cirit-birit. 


7. Sakit Kepala 


Bukan semua wanita mempunyai masalah sakit kepala semasa mengandung, tetapi bagi sesetengah ini adalah petanda kehamilan. Sakit kepala semasa awal kehamilan dianggap disebabkan oleh perubahan hormon serta perubahan dalam jumlah darah wanita. Peningkatan mendadak dalam estrogen dan progesteron mungkin mencetuskan sakit kepala bagi sesetengah wanita. Sakit kepala migrain, yang merupakan sejenis sakit kepala vaskular, mungkin hasil daripada peningkatan aliran darah seorang wanita semasa mengandung.


8. Sakit belakang 
Kekejangan sewaktu implantasi, kembung dan sembelit semua boleh menyebabkan sakit belakang semasa awal kehamilan. Bagi sesetengah wanita sakit belakang juga merupakan gejala prahaid. Rahim yang mengembang dan mengecut boleh menyebabkan kekejangan, lenguh-lenguh dan sakit-sakit. Posisi tidur yang tidak betul juga boleh menyumbang kepada sakit belakang semasa awal kehamilan.

9. Tompokan darah

Sesetengah wanita berfikir bahawa tompokan darah sewaktu implantasi adalah petanda biasa awal kehamilan, tetapi sebenarnya hanya kira-kira 20-25 peratus wanita akan ada beberapa jenis pendarahan semasa mengandung. Tompokan darah semasa implantasi boleh menjadi tanda awal kehamilan. Biasanya, pendarahan implantasi adalah ringan dan berwarna coklat atau merah jambu. Tompokan darah ini selalunya terjadi 7-9 hari selepas ovulasi (jika anda tahu waktu ovulasi).

(to be continued..)

Berminat?
Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Farahiyah
♥ SMS : 019-7763696
♥ Shaklee ID : 916507
♥ FB Page : www.facebook.com/kabinetvitamin
♥ Email : kabinetvitamin@gmail.com

Tuesday, July 16, 2013

Amalan Untuk Memperolehi Zuriat


Amalan pertama
Selepas Fajar ataupun Solat Subuh
• Baca Bismillah 1 kali
• Kemudian selawat kepada Nabi Muhammad SAW 3 kali
• Setelah itu sujud dan baca kalimah syahadah 101 kali
• Dalam sujud tersebut mohonlah kepada Allah apa yang kita hajatkan (Umpamanya: "Ya Allah, kurniakanlah kepada hamba mu zuriat atau anak yang soleh yang Engkau berkati di dunia dan akhirat)
• Kemudian tutup doa tersebut dengan membaca selawat 3 kali.

Amalkanlah cara ini baik suami ataupun isteri selama 15 hari atau teruskan jika masih belum berhasil dan jangan merasa putus asa. Sebab Allah tidak suka terhadap orang yang suka berputus asa

Amalan kedua.
• Suami hendaklah membaca "Ya Mutakabbir" (Allah Yang Maha Memiliki Keagungan ) sebanyak 11 kali sebelum mengadakan jimak.
• Isteri hendaklah membaca "Ya Awwal" (Yang tiada permulaan adaNya) 333 Kali setiap hari.
• Isteri hendaklah membaca setiap hari "Ya Zaljalaali Wal Ikram" 11 kali kemudian tiup di dalam air dan air tersebut diminum.
• Suami isteri hendaklah membaca surah Yusuf / surah Maryam setiap hari

Amalkanlah dengan penuh harap agar dimakbulkan oleh Allah SWT akan zuriat yang baik dan mendapat rahmat daripada-Nya
Berminat?
Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Farahiyah
♥ SMS : 019-7763696
♥ Shaklee ID : 916507
♥ FB Page : www.facebook.com/kabinetvitamin
♥ Email : kabinetvitamin@gmail.com

Monday, July 15, 2013

Vitamin Sahur Untuk Kekal Bertenaga Sepanjang Hari!

Umumnya set Mighty 3 Triple Gems ni memang popular sebagai menu bersahur. Sebab dengan gabungan ESP, Mealshakes, dan Performance, anda akan dapat nutrisi lengkap yang diperlukan badan untuk bekerja sepanjang hari!

esp, mealshakes, performance, mighty 3, triple gems

Jom kita baca info mengenai Set Mighty Triple Gems ini.

1) Energizing Soy Protein (ESP)

♥ Ia adalah protein lengkap yang mengandungi 9 asid amino yang sangat tinggi nilainya dalam pembentukan sel.
♥ Protein adalah amat penting dalam pembinaan tubuh badan kita, terutama kepada janin dan bayi yang sedang membesar.
♥ Membekalkan tenaga.
♥ Memberikan rasa kenyang.
♥ Diperlukan untuk kuku, rambut dan kulit yang sihat.
♥ Membantu sistem pertahanan tubuh untuk melawan penyakit.
♥ Membanyakkan susu badan (milkbooster).
♥ Membantu mengekalkan kepejalan otot.
♥ Glisemik rendah yang dapat membantu mengekalkan gula dalam darah yang normal.
♥ Mengekalkan tahap kolestrol normal dan menggalakkan kesihatan jantung dan prostat. 

2) Meal Shakes

♥ Merupakan multivitamin (pemakanan lengkap). Rasanya sangat sedap seperti rasa ice cream vanila tapi dalam bentuk serbuk.
♥ Meal Shakes Shaklee adalah salah satu pilihan pemakanan yang diberi jolokan ‘easy-on-the-go meal’ kerana penyediaannya yang begitu mudah dan kandungannya yang lengkap membekalkan nutrient keperluan harian.
♥ Meal Shakes sesuai untuk kanak-kanak yang aktif dan tak boleh duduk diam. Sesuai juga buat mereka yang tidak sempat mengambil sarapan dan hidangan yang seimbang. Juga membekalkan nutrisi kepada mereka yang sukar untuk menelan supplemen dalam bentuk pil terutama warga tua.
♥ Membekalkan sekurang-kurangnya 35% (atau lebih) Nilai Harian (Daily Value) bagi 19 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh tubuh.
♥ Sumber yang kaya dengan kalsium, fibre dan protein.
♥ Pilihan terbaik rendah lemak dan rendah glisemik.
♥ Rasa French Vanilla yang enak (seperti aiskrim vanila), boleh diminum begitu sahaja atau dicampur dengan susu, atau minuman kegemaran. 

* Meal Shakes Shaklee boleh diberikan kepada bayi bermula 1 tahun (jika tidak menyusu ibu) dengan dos 1/2 sudu kecil sahaja. Bagi kanak-kanak di bawah usia 4 tahun, Meal Shakes Shaklee boleh diberi dalam kuantiti yang sedikit untuk membenarkan tubuh mereka membina ketahanannya secara independent.

3) Performance Drink (Orange)


♥ Minuman ahli sukan yang mengandungi imbangan elektrolit yang sempurna untuk membantu mencegah nyahhidrat (dehydration) seperti fungsi minuman isotonik.
♥ Membekalkan 3 jenis karbohidrat bagi tenaga dan stamina.
♥ Membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan.
♥ Mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta.
♥ Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah.
♥ Fungsinya tak sama dengan milk booster atau makanan penambah susu lain kerana ia bukan untuk menambah susu sebaliknya menjaga sistem tubuh badan kita dalam seharian berpuasa dan menyusu/mengepam.
♥ Ia bukan saja untuk ibu menyusu/mengandung semasa berpuasa, tapi sesuai untuk semua, terutama golongan yang banyak bekerja menggunakan fizikal. Juga sesuai untuk menggantikan bendalir dalam badan anak-anak yang demam sekaligus mencegah nyahhidrat akibat kurang selera makan.
♥ Penghidratan lebih cepat berbanding air.
♥ Bekerja atau bersukan menyebabkan kekurangan nutrisi penting dalam tubuh. Shaklee Performance merupakan pilihan paling ideal yang berupaya menghidrat lebih cepat berbanding air dan mebekalkan tenaga untuk kegiatan harian anda.
♥ OptiCarb® pilihan eksklusif untuk tenaga yang berpanjangan.
♥ Terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula dalam darah yang penting bagi tenaga, otot dan paras bendalir yang perlu bagi penghidratan yang wajar.


Berminat?
Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Farahiyah
♥ SMS : 019-7763696
♥ Shaklee ID : 916507
♥ FB Page : www.facebook.com/kabinetvitamin
♥ Email : kabinetvitamin@gmail.com

Friday, July 12, 2013

Menu Terbaik Ramadan

Datang saja Ramadhan semua orang suka. Ada yang suka sebab dapat beribadat tanpa gangguan dek syaitan. Ada yang gembira sebab macam-macam makanan akan dijual di bazaar Ramadhan..Akhirnya jadilah bazir Ramadhan. Menurut pakar pemakanan kita tak perlu ubah menu kita means makan macam biasa. Tapi ada cara pengambilannya. Tak boleh main ngap saja. Ok sekarang saya nak tunjukkan cara pemakanan yang betul bermula dari sahur sehingga berbuka.

Sahur
Nasi + lauk + sayur
Jus buah-buahan
Air suam sekurang-kurangnya 2 gelas

Sekiranya terbangun lewat or kurang selera nak makan nasi boleh cuba menu dibawah.
Cereal campur oat dan buah-buahan
Bihun atau mi goreng berserta sayur
Mi segera campur sayur

Elakkan daripada minum minuman berkafein seperti teh dan kopi. Kafein akan menyebabkan kita lebih kerap kencing. Badan kita akan kekurangan air.

Berbuka
3 biji kurma
jus buah-buahan
2 jenis kuih muih
Minuman yang mengenyangkan contohnya susu,ESP

Selepas beberapa jam
Baru ambil makanan berat iaitu nasi + lauk


Makanan berat perlu diambil selepas beberapa jam berbuka bagi mengelakkan perut kita terkejut. Ini akan boleh menyebabkan gastrik.


Berminat?
Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Farahiyah
♥ SMS : 019-7763696
♥ Shaklee ID : 916507
♥ FB Page : www.facebook.com/kabinetvitamin
♥ Email : kabinetvitamin@gmail.com

Thursday, July 11, 2013

9 Tanda-tanda Hormon Anda Tidak Seimbang

Bila sebut je perkataan 'hormon', apa yang terlintas dalam kepala anda? Kebanyakan kita mesti bayangkan wanita menopause yang mengamuk ye tak?. Perubahan hormon ni sebenarnya memberi kesan kepada semua orang tak kira lah wanita ke lelaki ke remaja ke.



Bagi wanita, perubahan yang paling ketara ialah ketika mereka berumur dalam lingkungan 40-an dan 50-an, tetapi boleh juga dilihat seawal pertengahan 30-an. Ramai lagi wanita yang mempunyai tanda-tanda awal masalah hormon, yang banyak berkaitan dengan bukan sahaja gaya hidup dan pemakanan kita, tetapi juga pencemaran, toksin dan xenoestrogens (bahan kimia sintetik yang bertindak sebagai estrogen dalam badan kita) yang kita terdedah setiap hari .

Beberapa tanda ketidakseimbangan hormon:

1. Berat badan meningkat.

Gaya hidup, pemakanan dan aktiviti fizikal adalah komponen penting dalam mengekalkan berat badan yang sihat. Ramai wanita yang mengalami masalah ketidakseimbangan hormon menyebabkan sukar untuk mengekalkan berat badan yang sihat. 

2. Lemak di bahagian perut dan kehilangan jisim otot.

Apabila sistem endokrin anda stress, hormon tertentu akan kurang dihasilkan dan hormon lain (selalunya cortisol) akan dihasilkan lebih banyak. Ini menyebabkan badan menyimpan lemak menyebabkan meningkatnya lemak di bahagian perut.

3. Kurang bernafsu.

Salah satu tanda yang paling ketara ketidakseimbangan hormon adalah nafsu yang kurang, yang bermula dari tidur yang terganggu. Tanpa tidur yang berkualiti pengeluaran hormon seks boleh berkurangan.

4. Keletihan.

Belum tengahhari dah lemau? Bukanlah sesuatu yang normal jika anda selalu berasa lesu, dan tidak teratur.

5. Kebimbangan, cepat marah dan kemurungan.

Kebimbangan dan kemurungan adalah petunjuk bahawa anda mempunyai ketidakseimbangan hormon, keracunan, bekerja terlalu keras, tertekan, dan kemungkinan besar tidak memberi badan anda nutrisi yang diperlukan. 

6. Insomnia dan corak tidur yang tidak teratur.

Insomnia menyebabkan tekanan dan meningkatkan tahap kortisol, yang secara langsung menyebabkan ketidakseimbangan hormon. 

7. Berpeluh.

Bagi kebanyakan wanita, berpeluh malam dan hot flashes adalah tanda pertama bahawa sesuatu tidak kena. Ini bukan masanya untuk memulakan terapi hormon gantian, tetapi memulakan jurnal makanan dengan mencatat apa yang anda makan dan minum, bagaimana anda rasa secara fizikal, dan emosi.

8. Masalah penghadaman.

Gas, kembung dan pencernaan perlahan adalah masalah hormon yang biasanya tidak dikaitkan dengan ketidakseimbangan hormon, tetapi boleh dikaitkan dengan makanan yang tidak sihat, tidak mengunyah makanan dan makan terlalu banyak.

9. Mengidam.

Selepas makan lebih daripada anda perlu, adakah anda melihat kembali dan bertanya kepada diri sendiri mengapa? Sebab-sebab biasa mengidam dan makan berlebihan adalah keletihan adrenal, rintangan insulin, dan ketidakseimbangan hormon lain. Mengurangkan gula, alkohol, tenusu dan gandum - walaupun sukar - bukan sahaja akan membantu keinginan kawalan, tetapi isu-isu pencernaan anda juga.

Cara nak stabilkan hormon? Jom cuba GLA Complex! 


Ibu-ibu yang suka amalkan EPO dah mula beralih ke GLA Complex sebab? Kebanyakkan GLA (gamma-linolic acid) tersedia dipasaran dihasilkan dari Evening Primrose Oil (EPO), manakala GLA Shaklee diekstrak dari borage yang mengandungi lebih dari 2 kali ganda GLA dalam EPO. Borage juga adalah 3 kali lebih dari segi bioavailabiliti dan 3 kali lebih berkesan dari EPO!

Baca manfaat GLA Complex kt sini.

GLA Complex bukan saja merawat masalah hormon, masalah luaran seperti jerawat, kulit menggerutu, kusam dah sebagainya pun setel! Jom tengok testimoni:




Berminat?
Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Farahiyah
♥ SMS : 019-7763696
♥ Shaklee ID : 916507
♥ FB Page : www.facebook.com/kabinetvitamin
♥ Email : kabinetvitamin@gmail.com

Pesakit PCOS Hamil Dengan GLA, Alfalfa dan Omega Guard

Tiada apa yang mengembirakan hati seorang wanita apabila disahkan hamil sedangkan beliau adalah pengidap PCOS.

PCOS ini adalah singkatan kepada Polycystic Ovary Syndrome. Dengan bahasa mudahnya adalah berlaku bila hormon wanita tidak stabil. Ia akan mengganggu perjalanan period anda dan lebih buruk juga akan mengganggu penampilan anda.

Kesan-kesan PCOS kepada penghidapnya:

♥ Hormon sex menjadi tidak stabil. Kebiasaannya ovari mengeluarkan sejumlah kecil hormon lelaki iaitu androgen.Tapi penghidap PCOS akan mengalami lebihan hormon lelaki dan ini menyebabkan perjalanan haid terganggu, tumbuh jerawat dan bulu-bulu yang tidak dingini.
♥ Untuk kes yang lebih teruk, penghidapnya mungkin akan terkena kencing manis. Ini kerana badan menghadapi masalah menggunakan insulin, makanya gula dalam darah akan meningkat. Ia seterusnya boleh meningkatkan peluang pengidap PCOS mengalami diabetes.

Symptom PCOS
♥ Jerawat
♥ Berat badan naik mendadak dan susah turun
♥ Lebihan rambut dimuka dan badan.
♥ Rambut gugur
♥ Period yang tidak teratur
♥ Kesuburan terganggu. Ramai penghidap PCOS akan mengalami kesukaran untuk mendapatkan anak.
♥ Tekanan.

Ini adalah testimoni seorang customer yang berjaya hamil. Jangan jadikan alasan penyakit penyebab tidak mampu hamil sedangkan kita belum usaha sehabis mungkin. Jadikan pengalaman customer ini sebagai penguat semangat untuk terus usaha dan usaha. Semua orang mampu dengan izin Allah.


Credits : MamaWorld Collections
Berminat?
Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Farahiyah
♥ SMS : 019-7763696
♥ Shaklee ID : 916507
♥ FB Page : www.facebook.com/kabinetvitamin
♥ Email : kabinetvitamin@gmail.com

Wednesday, July 10, 2013

20 Amalan Murah Rezeki

Jom kita tengok 20 amalan murah rezeki


Amalan-amalan ini menjadi sebab Allah S.W.T. melimpahi hamba-Nya dengan keluasan rezeki dan rasa kaya dengan pemberian-Nya. Berdasarkan konsep rezeki yang telah diperkatakan, Allah S.W.T. memberi jalan buat setiap hamba-Nya untuk memperolehi rezeki dalam pelbagai bentuk yang boleh menjadi punca kebaikan dunia dan akhirat. 

Di antaranya:

01. Menyempatkan diri beribadah

Allah S.W.T. tidak sia-siakan pengabdian diri hamba-Nya, seperti firman-Nya dalam hadis qudsi: "Wahai anak Adam, sempatkanlah untuk menyembah-Ku maka Aku akan membuat hatimu kaya dan menutup kefakiranmu. Jika tidak melakukannya maka Aku akan penuhi tanganmu dengan kesibukan dan Aku tidak menutup kefakiranmu." – [Riwayat Ahmad, Tirmizi, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abu Hurairah r.a.]

02. Memperbanyakkan istighfar

Istighfar adalah rintihan dan pengakuan dosa seorang hamba di depan Allah S.W.T., yang menjadi sebab Allah S.W.T. jatuh kasih dan kasihan pada hamba-Nya lalu Dia berkenan melapangkan jiwa dan kehidupan si hamba. Sabda Nabi S.A.W.:"Barang siapa memperbanyak istighfar maka Allah S.W.T. akan menghapuskan segala kedukaannya, menyelesaikan segala masalahnya dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka." – [Riwayat Ahmad, Abu Daud, an-Nasa'i, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abdullah bin Abbas r.a]

03. Tinggalkan perbuatan dosa

Istighfar tidak laku di sisi Allah S.W.T.jika masih buat dosa. Dosa bukan saja membuat hati resah malah menutup pintu rezeki. Sabda Nabi S.A.W.:"... dan seorang lelaki akan diharamkan baginya rezeki kerana dosa yang dibuatnya." – [Riwayat at-Tirmizi]

04. Sentiasa ingat Allah S.W.T.

Banyak ingat Allah S.W.T. buatkan hati tenang dan kehidupan terasa lapang. Ini rezeki yang hanya Allah S.W.T. beri kepada orang beriman. Firman-Nya:"(iaitu) orang-orang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah S.W.T.. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah S.W.T.hati menjadi tenteram." [Ar-Ra'd: 28]

05. Berbakti dan mendoakan ibu bapa

Dalam hadis riwayat Imam Ahmad, Rasulullah S.A.W. berpesan agar siapa yang ingin panjang umur dan ditambahi rezekinya, hendaklah berbakti kepada ibu bapanya dan menyambung tali kekeluargaan. Baginda S.A.W. juga bersabda:"Siapa berbakti kepada ibu bapanya maka kebahagiaanlah buatnya dan Allah S.W.T.akan memanjangkan umurnya." – [Riwayat Abu Ya'ala, at-Tabrani, al-Asybahani dan al-Hakim]

Mendoakan ibu bapa juga menjadi sebab mengalirnya rezeki, berdasarkan sabda Nabi S.A.W.:"Apabila hamba itu meninggalkan berdoa kepada kedua orang tuanya nescaya terputuslah rezeki (Allah S.W.T.) daripadanya." – [Riwayat al-Hakim dan ad-Dailami]

06. Berbuat baik dan menolong orang yang lemah

Berbuat baik kepada orang yang lemah ini termasuklah menggembirakan dan meraikan orang tua, orang sakit, anak yatim dan fakir miskin, juga isteri dan anak-anak yang masih kecil. Sabda Nabi S.A.W.:"Tidaklah kamu diberi pertolongan dan diberi rezeki melainkan kerana orang-orang lemah di kalangan kamu." – [Riwayat Bukhari]

07. Tunaikan hajat orang lain

Menunaikan hajat orang menjadi sebab Allah S.W.T. lapangkan rezeki dalam bentuk tertunainya hajat sendiri, seperti sabda Nabi S.A.W.:"Siapa yang menunaikan hajat saudaranya maka Allah S.W.T.akan menunaikan hajatnya" – [Riwayat Muslim]

08. Banyak berselawat

Ada hadis yang menganjurkan berselawat jika hajat atau cita-cita tidak tertunai kerana selawat itu dapat menghilangkan kesusahan, kesedihan, dan kesukaran serta meluaskan rezeki dan menyebabkan terlaksananya semua hajat. Wallahu a'lam.

09. Banyakkan berbuat kebajikan

Ibnu Abbas berkata:"Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya."

10. Berpagi-pagi

Menurut Rasulullah S.A.W., berpagi-pagi (memulakan aktiviti harian sebaik-baik selesai solat Subuh berjemaah) adalah amalan yang berkat.

11. Menjalinkan silaturrahim

Nabi S.A.W. bersabda:"Barang siapa ingin dilapangkan rezekinya dan dilambatkan ajalnya maka hendaklah dia menghubungi sanak-saudaranya." – [Riwayat Bukhari]

12. Melazimi kekal berwuduk

Seorang Arab desa menemui Rasulullah S.A.W. dan meminta pedoman mengenai beberapa perkara termasuk mahu dimurahkan rezeki oleh Allah S.W.T.. Baginda S.A.W. bersabda:"Sentiasalah berada dalam keadaan bersih (dari hadas) nescaya Allah S.W.T. akan memurahkan rezeki." – [Diriwayatkan daripada Sayidina Khalid al-Walid]

13. Bersedekah

Sedekah mengundang rahmat Allah S.W.T. dan menjadi sebab Allah S.W.T. buka pintu rezeki. Nabi S.A.W. bersabda kepada Zubair bin al-Awwam:"Hai Zubair, ketahuilah bahawa kunci rezeki hamba itu ditentang Arasy, yang dikirim oleh Allah azza wajalla kepada setiap hamba sekadar nafkahnya. Maka siapa yang membanyakkan pemberian kepada orang lain, nescaya Allah S.W.T. membanyakkan baginya. Dan siapa yang menyedikitkan, nescaya Allah S.W.T. menyedikitkan baginya." – [Riwayat ad-Daruquthni dari Anas r.a.]

14. Melazimi solat malam (tahajjud)

Ada keterangan bahawa amalan solat tahajjud memudahkan memperoleh rezeki, menjadi sebab seseorang itu dipercayai dan dihormati orang dan doanya dimakbulkan Allah S.W.T..

15. Melazimi solat Dhuha

Amalan solat Dhuha yang dibuat waktu orang sedang sibuk dengan urusan dunia (aktiviti harian), juga mempunyai rahsia tersendiri. Firman Allah S.W.T.dalam hadis qudsi:"Wahai anak Adam, jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat rakaat pada waktu permulaan siang (solat Dhuha), nanti pasti akan Aku cukupkan keperluanmu pada petang harinya." – [Riwayat al-Hakim dan Thabrani]

16. Bersyukur kepada Allah S.W.T.

Syukur ertinya mengakui segala pemberian dan nikmat dari Allah S.W.T.. Lawannya adalah kufur nikmat. Allah S.W.T.berfirman:"Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur, nescaya Aku tambahi nikmat-Ku kepadamu, dan demi sesungguhnya jika kamu kufur, sesungguhnya azab-Ku amat keras." – [Ibrahim: 7]Firman-Nya lagi:"... dan Kami akan memberi balasan kepada orang-orang yang bersyukur." – [Ali Imran: 145]

17. Mengamalkan zikir dan bacaan ayat Quran tertentu

Zikir dari ayat-ayat al-Quran atau asma'ul husna selain menenangkan, menjenihkan dan melunakkan hati, ia mengandungi fadilat khusus untuk keluasan ilmu, terbukanya pintu hidayah, dimudahkan faham agama, diberi kemanisan iman dan dilapangkan rezeki. 

Misalnya, dua ayat terakhir surah at-Taubah (ayat 128-129) jika dibaca secara konsisten tujuh kali setiap kali lepas solat, Insya-Allah dikatakan boleh menjadi sebab Allah S.W.T. melapangkan kehidupan dan memurahkan rezeki. Selain itu, salah satu nama Allah S.W.T., yakni al-Fattah (Maha Membukakan) dikatakan dapat menjadi sebab dibukakan pintu rezeki jika diwiridkan selalu. Contohnya dibaca "Ya Allah ya Fattah" berulang-ulang, diiringi doa: "Ya Allah S.W.T., bukalah hati kami untuk mengenali-Mu, bukalah pintu rahmat dan keampunan-Mu, ya Fattah ya 'Alim."Ada juga hadis menyebut, siapa amalkan baca surah al-Waqi'ah setiap malam, dia tidak akan ditimpa kepapaan. Wallahu a'lam.

18. Berdoa

Berdoa menjadikan seorang hamba dekat dengan Allah S.W.T., penuh bergantung dan mengharap pada rahmat dan pemberian dari-Nya. Dalam al-Quran, Allah S.W.T. menyuruh kita meminta kepada-Nya, nescaya Dia akan perkenankan.

19. Berikhtiar sehabisnya

Siapa yang berusaha, dia yang akan dapat. Ini sudah menjadi sunnatullah. Dalam satu hadis sahih dikatakan bahawa Allah S.W.T. memberikan dunia kepada orang yang dicintai-Nya dan yang tidak dicintai-Nya, tetapi agama hanya Allah S.W.T. beri kepada orang yang dicintai-Nya sahaja. – [Riwayat Ahmad, Ibnu Abi Syaibah dan al-Hakim]

Bagi orang beriman, tentulah dia perlu mencari sebab-sebab yang boleh membawa kepada murah rezeki dalam skop yang luas. Misalnya, jika hendak tenang dibacanya Quran, jika hendak mendapat anak yang baik dididiknya sejak anak itu di dalam rahim lagi, jika hendak sihat dijaganya pemakanan dan makan makanan yang baik serta halal, jika hendak dapat jiran yang baik dia sendiri berusaha menjadi baik, jika hendak rezeki berkat dijauhinya yang haram, dan sebagainya.

20. Bertawakal

Dengan tawakal, seseorang itu akan direzekikan rasa kaya dengan Allah S.W.T. seperti firman-Nya:"Barang siapa bertawakal kepada Allah S.W.T., nescaya Allah S.W.T. mencukupkan (keperluannya)." – [At-Talaq: 3]

Nabi S.A.W. bersabda: "Seandainya kamu bertawakal kepada Allah S.W.T.dengan sebenar-benar tawakal, nescaya kamu diberi rezeki seperti burung diberi rezeki, ia pagi hari lapar dan petang hari telah kenyang." – [Riwayat Ahmad, at-Tirmizi, Ibnu Majah, Ibnu Hibban, al-Hakim dari Umar bin al-Khattab r.a.]

Kesemua yang disebut di atas adalah amalan-amalan yang membawa kepada takwa. Dengan takwa, Allah S.W.T. akan memberi "... jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkan), dan memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya." – [At-Talaq: 2-3]

Pendek kata, bagi orang Islam.. untuk murah rezeki dalam ertikata yang sebenar, kuncinya adalah dengan melaksanakan amalan-amalan takwa. Amalan-amalan ini akan menjadi sebab jatuhnya kasih sayang Allah S.W.T., lalu Allah S.W.T. pasti melimpahi hamba-Nya dengan keluasan rezeki dan rasa kaya dengan pemberian-Nya. Insya-Allah.


Berminat?
Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Farahiyah
♥ SMS : 019-7763696
♥ Shaklee ID : 916507
♥ FB Page : www.facebook.com/kabinetvitamin
♥ Email : kabinetvitamin@gmail.com

Cara Tentukan Waktu Subur

Tempoh hari saya dah cerita tanda-tanda ovulasi kan? Ha kali ni saya nak bagi tau cara nak tentukan waktu mana yang paling subur tu, sebab bila dah boleh agak tempoh, senangla nak tengok tanda-tanda dan kemudian merancang pulak kan?

Ok. Setiap bulan anda mempunyai kira-kira 20% peluang untuk hamil (bergantung kepada umur). Lagi meningkat umur, lagi rendah la peluang hamil (rendah je bukan bermakna tak berpeluang langsung okey). Jom ikuti panduan berikut untuk membantu anda mengenal pasti hari-hari subur dan insyaAllah akan membantu anda hamil dengan cepat! 

1. Tentukan purata panjang kitaran haid

Saya dapati ramai yang menganggap kitaran haid yang normal ialah 28 hari. Kitaran haid yang normal bermakna setiap bulan haid datang secara tetap. Sebenarnya purata kitaran haid yang normal adalah diantara 26-32 hari ya. Jenuhla kalau cycle 30 hari nak paksa jadi 28 hari kan? hehe. 

Ini cara tentukan panjang kitaran haid anda. Tandakan di kalendar hari pertama datang haid  (kalendar poket lebih sesuai). Tunggu hingga haid seterusnya bulan hadapan, tanda hari pertama datang haid juga. Dari situ anda boleh kira dari tarikh haid pertama hingga haid seterusnya. Contoh: Hari pertama haid 24 Mei, haid seterusnya 21 Jun, itu bermakna kitaran haid anda ialah 28 hari. Jika haid bermula 23 Jun, itu bermakna kitaran haid anda 30 hari. Teruskan mencatat kitaran haid anda selama beberapa bulan untuk mengetahui kitaran haid anda.

Personally, saya lebih suka guna web ini http://www.mymonthlycycles.com/. Setiap bulan saya masukkan data dan web ini akan kira purata kitaran saya, waktu ovulasi, dan jangkaan tarikh haid seterusnya!

2. Kenal pasti "fertile window" anda

Anggapan hari subur jatuh pada hari ke 14 sebenarnya adalah tidak tepat. Wanita yang kitaran haidnya tetap 28 hari mungkin subur pada hari ke 14, tetapi tidak bagi wanita yang kitaran haidnya lebih pendek atau panjang. Cara kiraan 14 hari dari tarikh mula haid juga adalah tidak tepat. Sebenarnya anda perlu tolak 14 hari dari jumlah hari kitaran haid. 

Contoh:

Kitaran haid 28 hari: tolak 14 hari, hari subur jatuh pada hari ke 14
Kitaran haid 30 hari: tolak 14 hari, hari subur jatuh pada hari ke 16
Kitaran haid 32 hari: tolak 14 hari, hari subur jatuh pada hari ke 18.

14 hari terakhir dalam kitaran haid dipanggil 'luteal phase'. Menurut babymed.com, fasa luteal harus berlangsung sekurang-kurangnya selama 12 hari untuk memastikan bahawa telur yang disenyawakan mempunyai masa yang cukup untuk implantasi.  Fasa luteal yang kurang dari 12 hari adalah dianggap tidak normal dan perlukan rawatan doktor.

Cara paling mudah menentukan "fertile window" ialah dengan mengunakan kalendar ovulasi. Kalendar ini akan memberi jangkaan tarikh bila waktu anda paling subur. Kaedah ini tidak setepat carta kesuburan atau 'ovulation test kit', tetapi ia boleh memberi anggaran waktu dengan syarat kitaran anda adalah tetap.

3. Perhatikan tanda-tanda subur

Terdapat beberapa tanda-tanda yang menunjukkan anda mungkin subur termasuk: keinginan libido meningkat, rasa kembung, sakit kepala, peningkatan lendir serviks dan lain-lain. 

4. Gunakan 'basal thermometer'

Jika anda mahu mengetahui dengan tepat waktu ovulasi, cara terbaik ialah dengan menggunakan carta kesuburan. Setiap pagi, sejurus terjaga dari tidur (sebelum bangun dari katil) ambil suhu badan anda. Adalah penting anda mengambil suhu pada waktu yang sama setiap hari.

Teruskan mencatat suhu badan secara konsisten dan anda akan mula perasan satu corak di mana suhu badan anda sebelum ovulasi adalah rendah, tetapi sejurus selepas anda ovulasi suhu badan akan meningkat dan anda akan nampak perubahan ini di dalam carta. Tetapi ianya tidak tepat jika anda mahu mengagak waktu ovulasi, kerana apabila suhu badan berubah itu bermaksud anda telah pun berovulasi. 



5. Gunakan kit ujian ovulasi

Ujian ovulasi direka supaya dapat mengesan hormon yang dikenali sebagai 'luteinizing hormon' (LH). Hormon ini akan meningkat mendadak sejurus sebelum ovulasi. Ovulasi boleh berlaku antara 12 hingga 48 jam selepas ujian ovulasi positif. Jika anda mendapat keputusan yang positif, anda perlu merancang untuk mengadakan hubungan pada hari yang sama dan sehari atau dua hari berikutnya. Terus bersama selagi masih ada lendir serviks yang subur. Apabila lendir sudah kering, sudah pastinya anda sudah berovulasi. Jika pada masa yang sama anda menggunakan carta kesuburan anda boleh lihat suhu anda akan kekal tinggi selepas ovulasi.

Cara guna ujian ovulasi ini sama dengan ujian kehamilan, cuma anda perlu tentukan tempoh kesuburan anda dahulu (guna carta atau guna kiraan haid) dan buat ujian setiap hari dua kali sehari sehingga dapat keputusan positif


contoh ujian ovulasi 
p/s: nak beli ovulation test kit macam ni? contact saya ya :)


6. Tentukan waktu untuk mengadakan hubungan intim

Sebaik sahaja anda boleh mengagak bila anda ovulate, sama ada dengan menggunakan kaedah kalendar atau carta kesuburan, anda boleh menentukan masa yang terbaik untuk melakukan hubungan intim. 

Menurut kajian, peluang terbaik anda untuk hamil berlaku semasa dua hari sebelum ovulasi. Jika ovulasi telah berlaku, peluang untuk hamil agak tipis kerana telur tidak boleh bertahan lama. Inilah sebabnya mengapa bersama beberapa hari sebelum ovulasi memberikan peluang terbaik untuk hamil. Hubungan intim pada hari ovulasi juga membantu, tetapi penyelidik telah mendapati bahawa melakukan hubungan intim dua hari sebelum ovulasi adalah paling tinggi peluang untuk mengandung. 


Berminat?
Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Farahiyah
♥ SMS : 019-7763696
♥ Shaklee ID : 916507
♥ FB Page : www.facebook.com/kabinetvitamin
♥ Email : kabinetvitamin@gmail.com

Tuesday, July 9, 2013

Ramadan Dah Tiba!

 
 
Kedatangan bulan Ramadhan selalu disambut dengan meriah oleh umat Islam diseluruh dunia dan setiap muslim akan masing-masing membuat persiapan dan persediaan untuk menyambutnya. Ada yang membuat persediaan dengan membeli berpaket-paket buah kurma, ada yang membeli baju melayu dan kopiah atau pakaian solat untuk dipakai sewaktu terawih dan ada pula yang membuat persiapan dengan mengambil ubat-ubatan bagi membolehkan dirinya berpuasa tanpa didatangi haid seperti yang dilakukan oleh sebahagian orang perempuan.

Bermacam-macam persiapan yang dilakukan oleh orang ramai ketika menyambut kedatangan Ramadhan seolah-olah ianya sudah menjadi satu budaya dan adat yang disambut setiap tahun berbanding kewajipan agama yang lain seperti solat, sedekah, dakwah dan selainnya. Keagungan bulan Ramadhan memang tidak perlu diceritakan lagi kerana setiap Muslim mengetahui bahawa kedatangan Ramadhan membawa kewajipan puasa yang merupakan salah satu daripada rukun Islam yang lima.
Allah SWT berfirman yang bermaksud : 
“Bulan Ramadhan, bulan yang di dalamnya diturunkan (permulaan) Al Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeza (di antara yang hak dan yang bathil). Kerana itu, barangsiapa di antara kamu yang mendapati (di negeri tempat tinggalnya) kehadiran bulan itu, maka hendaklah dia berpuasa pada bulan tersebut.”  (Al-Baqarah : 185)
Sebenarnya apakah persediaan yang sepatutnya dilakukan oleh seorang yang beriman menjelang kedatangan bulan Ramadhan ?

Jawapannya terletak dalam firman Allah SWT yang menyebut :
“Sesungguhnya laki-laki dan perempuan yang muslim, laki-laki dan perempuan yang mukmin, laki-laki dan perempuan yang tetap dalam ketaatannya, laki-laki dan perempuan yang benar, laki-laki dan perempuan yang sabar, laki-laki dan perempuan yang khusyuk, laki-laki dan perempuan yang bersedekah, laki-laki dan perempuan yang berpuasa, laki-laki dan perempuan yang memelihara kehormatannya, laki-laki dan perempuan yang banyak menyebut (nama) Allah, Allah telah menyediakan untuk mereka keampunan dan pahala yang sangat besar.” (Al-Ahzab : 35)
1. Apa yang penting bagi seorang Muslim bukanlah membuat persiapan kebendaan seperti mengubahsuai rumah, membeli kurma dan menyediakan pakaian yang khas untuk menyambut kewajipan puasa Ramadhan tetapi sebaliknya membuat persiapan dalaman yang merupakan asas penting untuk mendapatkan ‘manfaat’ dari kedatangan Ramadhan iaitu supaya manusia beroleh taqwa !

Firman Allah SWT yang bermaksud:
“Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan ke atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertakwa.”  (Al-Baqarah : 183)
2. Persiapan dalaman itu ialah memiliki aqidah yang sahih sebagai seorang muslim kerana tidak guna ibadat seorang yang syirik dan memiliki kekufuran di dalam hatinya sekalipun dia berpuasa kerana Allah SWT menyebut :
“Dan tidaklah doa (ibadah) orang-orang kafir itu melainkan ia hanyalah sia-sia belaka.”  (Ar-Radd :14)
 
3. Mempersiapkan niat adalah antara persiapan seorang muslim yang penting selepas memiliki aqidah dan tauhid yang sahih kerana tidaklah diterima sesuatu amalan itu melainkan dengan niat kerana Allah. Ada orang yang berpuasa kerana mahu menguruskan badan, ada yang berpuasa kerana mahu kesihatan dan hanya orang yang beriman berpuasa kerana mahu mendapatkan keredhaan Allah SWT. Abu Umamah Al-Bahili ra meriwayatkan bahawa nabi salallahualaihiwassalam bersabda :
"Barangsiapa yang berpuasa sehari dijalan Allah maka Allah akan menjadikan antara dirinya dan neraka itu ada parit yang menghadang seperti langit dan bumi."  (Riwayat Tirmidzi no. 1624)
 
4. Mempersiapkan diri dengan ilmu khususnya tentang memahami hukum-hakam dan kaedah berpuasa yang sahih dari Al-Quran dan As-sunnah. Ini kerana puasa bermaksud menahan diri dari melakukan apa yang dilarang oleh Allah SWt dan perkara yang membatalkan puasa. Justeru adalah menjadi kewajipan mereka yang berpuasa untuk mengetahui larangan-larangan puasa dan pembatalnya. Disebut di dalam hadith riwayat Abu Daud bahawa barangsiapa yang berbuka puasa tanpa uzur atau kerana rukhsoh maka dia tidak akan dapat mengantikan puasanya itu walaupun dia berpuasa sepanjang waktu.

5. Salah satu diantara faedah puasa ialah supaya dapat merasai penderitaan orang yang susah dan mengalami keperitan mereka yang sentiasa lapar dan dahaga. Puasa juga melatih sabar dan kekuatan jiwa oleh itu adalah perlu bagi umat Islam untuk menahan diri dan bersiap sedia untuk bercampur dengan golongan susah, fakir-miskin dan anak yatim serta kemuncaknya ialah dengan mengeluarkan zakat fitrah kepada mereka menjelang akhir Ramadhan dan sebaik kedatangan Syawal.

6. Puasa diwajibkan kepada mereka yang mampu maka hendaklah kaum muslimin menjaga kesihatan dan kekuatan jasmani mereka sepanjang waktu supaya dapat menjalani ibadah puasa dengan sempurna. Allah menjadikan kewajipan puasa bukanlah dengan tujuan untuk memudharatkan manusia sebaliknya untuk mendekatkan kita kepada Allah dan supaya menambah amalan dan memberikan kekuatan serta melatih kesabaran di dalam hidup.

7. Sebaik-baik puasa seorang Muslim ialah puasa yang meninggalkan perbuatan keji dan mungkar serta maksiat kerana Allah. Ini kerana di dalam hadith riwayat Al-Bukhari ada menyebut bahawa Allah SWT tidak berhajat kepada puasa hambaNya yang menahan makan dan minum (lapar dan dahaga) tetapi melakukan perbuatan keji dan dosa. Oleh itu hendaklah kita melatih diri dan bersiap-siap meninggalkan perbuatan keji dan mungkar sebelum menjejakkan kaki ke dalam bulan Ramadhan agar beroleh rahmat dan keampunan daripada Allah SWT.

Abu Hurairah r.a. meriwayatkan dalam sebuah hadith qudsi bahawa rasulullah salallahualaihiwassalam bersabda:
“Allah Azzawajalla berfirman bahawa setiap amalan anak Adam adalah dilakukan untuk diri mereka sendiri kecuali puasa kerana ianya untukKu dan Aku yang akan memberikan ganjarannya. Demi zat yang jiwa Muhammad berada ditanganNya, mulut orang yang berpuasa itu adalah lebih wangi disisi Allah daripada bau kasturi.” (hadith riwayat Muslim, no.1151.) 

Selain dari persediaan dari segi rohani & mental, persediaan FIZIKAL juga penting supaya kita terus bertenaga disepanjang ramadhan..untuk apa?? untuk siapa?? kita perlu bertenaga semasa bulan ramadhan??
Jawapannya UNTUK BERIBADAH KEPADA YANG MAHA ESA. Selain tu, perlu tenaga untuk menjalankan aktiviti harian, tak nak lah lesu je time puasa :)

SET MIGHTY 3 GEMS DATANG MEMBANTU ANDA DI BULAN PUASA


Ada apa dalam MIGHTY 3 GEMS

ESP :
Membekalkan tenaga segera yang tahan selama berjam-jam dan mengekalkan rasa kenyang lebih lama.
Pastinya gastrik juga dapat dielakkan
Mengekalkan paras gula dalam darah yg rendah (penting dalam pengurangan berat badan dan penjagaan kesihatan dlm jangka masa panjang)

Performance Drink :
Mengandungi formulasi istimewa OPTICARB yang membekalkan tenaga dan membantu mencegah penyahhidratan..
Mengimbangi dan membekalkan elektrolit dalam tubuh dan mengimbangi metabolism air dalam tubuh.
Rasa oren yanng sangat menyegarkan, mampu memulihkan tenaga anda dengan segera ketika berbuka puasa.

Meal Shakes :
Nutrisi lengkap mengandungi 24 jenis vitamin, mineral A-Z dan zat perlu. Kekurangan pengambilan zat boleh menyukarkan kadar serapan vitamin dan mineral dalam tubuh kita.
Melengkapi 35% nilai harian keperluan nutrisi.
Sesuai juga untuk kanak-kanak yang baru belajar berpuasa.


Sumber artikel: Kami Kamu & Vitamin 



Berminat?
Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Farahiyah
♥ SMS : 019-7763696
♥ Shaklee ID : 916507
♥ FB Page : www.facebook.com/kabinetvitamin
♥ Email : kabinetvitamin@gmail.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...