Thursday, June 13, 2013

Jadual Makan Vitamin Shaklee Yang Sesuai



Selalu customer baru akan tanya macam mana cara makan vitamin ni.. Nak makan waktu mana.. macam mana. Selalu memang saya akan bagi jadual makan dalam consultation.

Tapi nak cerita secara amnya, ada vitamin yang sesuai ambil waktu pagi, waktu badan baru nak mula bekerja, ada juga yang elok ambil tengahari, dan ada juga paling sesuai sebelum tidur. Fungsi vitamin tak sama, jadi untuk rasa keberkesanan vitamin seeloknya ambil ikut jadual yang disarankan kan.. kalau tak nanti rugi..

Ok jom tengok cara makan vitamin (vitamin basic saja, setiap orang lain keperluan, cara makan pun lain sikit).

Waktu pagi:
Sebelum bfast: Energizing Soy Protein.
Lepas Bfast: B-complex, Vita-Lea
Tengah hari pula:  Omega Guard, Lecithin, Ostematrik, Alfalfa.
Lepas makan malam, Lecithin, Alfalfa
Sebelum tidur: Vita E, OsteMatrik

Senang kan? Nak tukar-tukar pon boleh, tapi kena pastikan vitamin yang diambil tu tak ganggu penyerapan vitamin lain. 

Contoh: Vita-Lea tak boleh diambil dengan ostematrik / susu / ESP
Sebab: Kalsium akan menghalang penyerapan iron oleh usus.

Afalfa tak boleh ambil dengan Vitamin E& GLA( GLA juga mengandungi vitamin e)

Kalau tengah makan ubat dari hospital / klinik sebaiknya jarakkan masa pengambilan 3-4 jam. Sebab yang sama kita tanak vitamin kacau ubat, dan ubat kacau vitamin kan.

Nak tahu lebih lanjut? Boleh contact saya untuk free consultation :)

Berminat?
Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Farahiyah
♥ SMS : 019-7763696
♥ Shaklee ID : 916507
♥ FB Page : www.facebook.com/kabinetvitamin
♥ Email : kabinetvitamin@gmail.com

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...